top of page
10982295_10206342625909386_8288357943150427480_n.jpg

Wie ben ik?

Ik ben al van jongs af aan bezeten door paarden, heel mijn leven is ernaar gevormd.

Wij hebben Hof ter Winge te Tielt-Winge een vijftal jaar geleden opgestart, hier baten wij met plezier een pensionstal uit. Daarnaast fokken we elk jaar een 6 a 8 veulentjes en hebben ook onze eigen dekhengst. 

Ik beoefen met veel plezier en passie de job paardentandarts, maar daarnaast ben ik ook een fanatieke amazone die wekelijks op concours gaat,

Hierdoor weet ik ook als geen ander dat het hele management rond een paard niet afhangt van één persoon. Ruiter, dierenarts, stalhouder, hoefsmid, tandarts,... Iedereen moet zijn stukje goed uitvoeren om zo je paard gezond en gelukkig te houden. 

Ik maak hier dan ook heel graag deel van uit!

Waarom is een onderhoud van het paardengebit zo belangrijk?

Vaak wordt de paardentandarts erbij gehaald als er zich een probleem voordoet, een paard eet niet goed meer, maakt proppen of wordt mager.

Het is echter zeer belangrijk om deze problemen net te voorkomen door een jaarlijks onderhoud van het gebit.  Een paard met een gezond gebit zal langer leven, vriendelijker zijn in de omgang en fijner te rijden zijn. 

Problemen met het paardengebit kunnen op elke leeftijd voorkomen. Sowieso zijn er de welgekende haakjes die altijd terugkomen door de natuurlijke anatomie van het paardengebit. Deze doen pijn aan de wangen en tong, zeker wanneer er een hoofdstel wordt aangedaan en de neusriem wordt aangespannen. 

Een paard wisselt ook van premolaren naar molaren zoals een mens zijn melktanden wisselt. Af en toe ontstaan hier problemen en zorgt voor een disbalans in het gebit. Hoe langer deze disbalans aanhoudt hoe erger het probleem wordt. Wat ervoor zorgt dat ze de cirkelvormige maalbeweging niet meer kunnen maken.

Daarnaast is er ook een vaak voorkomende en vervelende wolfskies die, wanneer het paard met een bit wordt gereden, vaak pijn en ongemak veroorzaken bij het paard. 

Oudere paarden daartegen hebben dan weer last van loszittende kiezen en het ontstaan van diastasen. Het doorbrengen van hun oude dag moet ook pijnvrij en comfortabel zijn. 

Kortom, elk paard op iedere leeftijd heeft baat bij een goed onderhouden gebit. 

Contact

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en connecties. Laat van je horen!

0492776766

bottom of page